- Confessions of a trainaholic

- Confessions of a trainaholic

måndag 13 februari 2012

Fettmätning/ kalipermätning

I lördags gjorde jag en fettmätning för första gången i mitt liv. Jag gjorde detta för att se hur min kroppssammansättning ser ut i dagsläget och hur mycket jag har att spela på viktmässigt. Mätningen utfördes av utbildad personal på gymet och var en så kallade kalipermätning där man mäter i hudvecken på olika kroppsdelar för att sedan räkna ut ett snitt över kroppens sammansättning och dess fettprocent.

En kalipermätare ser ut så här

Resultatet blev för mig 14,16%. Detta är ett väldigt lågt värde för att vara tjej och enligt gränsvärdena ligger jag på gränsen mellan svältgräns och väldigt mager.

"Normalandel kroppsfett

För kvinnor gäller följande intervall:
  • 12–14 % svältgräns
  • 14–18 % mycket mager
  • 20–30 % normalt
  • 30 %– fetma
För män gäller följande intervall:
  • 2–4 % svältgräns
  • 4–8 % mycket mager
  • 12–24 % normalt
  • 24 %– fetma
Män ska ha cirka 10 procentenheter mindre fett än kvinnor, eftersom deras kroppar är annorlunda byggda, de har mindre fettvävnad. För att ha full hälsa behövs för normala aktiva män minst 4 %.

Det är skadligt att ha för lite kroppsfett. Fett behövs bland annat för att tillverka vissa hormoner i kroppen. Utebliven mens kan till exempel bli följden av för hård bantning."

Text från Wikipedia; http://sv.wikipedia.org/wiki/Kroppsfett

Jag gjorde en 4-punktsmätning och resultatet hade säkert sett lite annorlunda ut om jag gjort en 9-puktmätning istället. Dock så fick denna mätning med de ställen på kroppen där jag har mest fett så detta borde vara ett tillförlitligt resultat. Här mättes mina alltså mina lår, triceps och mage och det är de ställen där tjejer har mest fett, så även jag (och i ordningen de står). Även biceps mäts i 4-punktmätningen för tjejer.

Dock så ser jag inte så allvarligt på detta då detta troligtvis inte är samma för en vältränad person som för en otränad. Jag är ju i mycket bra form och orkar träna väldigt mycket vilket jag knappast hade kunnat om kroppen varit på gränsen till svält.. Musklerna ger ju betydligt mycket mer energi än fettet på kroppen. Jag blev mycket glad av att se att min höga vikt inte har med fett att göra utan mycket muskelmassa. Detta är ju mycket positivt samtidigt som det är lite jobbigt då detta innebär att jag inte kan gå ner mycket mer i vikt om jag inte vill förlora muskelmassa.. Den lätta löparkroppen är därför hotad.. Fick förmaningar av personalen som utförde mätningen om att inte gå ner i vikt eftersom jag låg så lågt fettmässigt redan nu. Vi kom ändå fram till att jag borde kunna gå ner de sista 7 hektona till målvikten. Efter detta får jag väl göra en ny mätning och se vad jag förlorat, muskler eller fett..

Jag vill ta och tillägga att jag inte har några problem med min mens, detta kan annars vara ett tecken på att fettprocenten är för låg i kroppen och då bör man se upp!!

Kramar C

3 kommentarer:

  1. Oj! Ja du, det var inte mycket fett på din kropp inte... Hur reagerar din kropp när du blir sjuk? Med tanke på att man sällan har någon aptit när man är dålig. Blir du jättedålig? Tar det lång tid för din kropp att återhämta sig? Hur länge har du sett ut som du gör kroppsmässigt?

    Hundra frågor ;-P

    SvaraRadera
    Svar
    1. I dagsläget är det lite mer fett på kroppen vilket jag tror är är sunt (men inte alls lika snyggt ;)). Att ligga för lågt fettmässigt är inte optimalt för kroppen. :(

      Ibland kan jag bli lite vätskefylld när jag blir sjuk men annars så är jag mest trött. Aptiten har jag aldrig problem med, kan alltid äta ordentligt även om jag inte är hungrig. ;) Jag blir mindre sjuk nu än förr när jag inte tränade. Jag blir oftast inte lika dålig som förr och är aldrig sjuk lika länge. :)

      Normalt sett så tar en kropp med denna låga fettprocent längre tid på sig att återhämta sig efter träningspass och sjukdom, min har dock alltid haft väldigt snabb återhämtning så det har jag aldrig haft problem med. Jag har ju tränat sinnesjukt mycket under lång tid så den har lärt sig att återhämta sig optimalt. Nu är den ju dock inte sig själv riktigt eftersom jag haft lite problem med sköldkörteln på sistone, hoppas allt blir som vanligt snart igen. :)

      Jag började se ut som jag gör när jag började träna ordentligt. Innan var jag lite lönnfet. ;) Jag har absolut inte generna på min sida att vara naturligt smal som t ex Peter utan får kämpa för det. Nu tränar jag ju för att jag älskar det så det är inget jobbigt, skulle aldrig köra så mycket jag gör bara för att se ut på ett visst sätt. Jag är inte i närheten av att vara så utseéndefixerad som tur är. :)

      Radera
  2. Då är det ju bara att köra på! Din kropp verkar ju i sådant fall må super av att du tränar som du gör :-) Jag är också betydligt mycket mindre sjuk nu än när jag inte tränade. Återhämtar mig relativt snabbt, men kan inte minnas att det någonsin varit annorlunda?

    Jag är väldigt utseendefixerad och har alltid varit. Däremot inte tillräckligt för att ta tag i min kropp, men nu så! Fast nu fortsätter jag mest för att jag mår så himla bra av att träna. Fysiskt och psykiskt. Jag mår bra och det syns! Varför ändra på ett vinnande koncept? ;-)

    Hoppas din sköldkörtel slutar bråka med dig snart!

    SvaraRadera